De dictatuur van de juiste theezet-temperatuur
Voorwoordje
We worden de laatste tijd steeds vaker geconfronteerd met theeliefhebbers die ons aanspreken op de theezet-temperatuur die we gebruiken voor bijvoorbeeld groene thee. We schenken namelijk alle thee op met kokend water. Oei, schande, kwetsbare theeblaadjes, enzymen die dood gaan, รฉรฉn en al bitterheid, gemakzucht, … Daar worden we een beetje verdrietig van. Om die reden voelen we nu behoefte om een algemene reactie te geven.
Bij De Theefabriek laten we ons al sinds jaar en dag inspireren door de spreuk van Kakuzo Okakura over het theezetten, omdat het zo goed weergeeft wat we zelf, tijdens onze reizen, aan den (thee)lijve hebben ondervonden, namelijk dat elk land, zelfs elke regio, familie of persoon, zijn of haar eigen manier van theezetten heeft. Zo hebben we o.a. doorgekookte thee geproefd in Turkije, genoten van pruttelende Chai met melk en kruiden in India en ons laten verrassen door een krachtige kop thee in Sri Lanka.
There is no single recipe for making the perfect tea.
Each preparation of the leaves has its individuality,
its special affinity with water and heat,
its own method of telling a story.
The truly beautiful must always be in it.
Kakuzo Okakura (1862-1913)
De ontmoeting met die diversiteit, die ontdekkingsreis door de wereld van thee, waarbij al onze zintuigen keer op keer verrast werden, heeft ons er toe aangezet een plek als De Theefabriek te creรซren. Een plek waar een ieder op een laagdrempelige manier wordt uitgenodigd zijn of haar persoonlijke theereis aan te vangen en kennis te maken met die grote variatie aan kleuren, geuren en smaken.
Wij gaan u echter niet vertellen hoe u die reis moet maken oftewel hoe u uw kop thee dient te zetten en te drinken. Na al onze ervaringen zijn wij er, net als Kakuzo Okakura, van overtuigd dat er niet slechts รฉรฉn goede manier van theezetten is, er zijn er vele!
Om deze reden hebben we ook niet zoveel met alle hedendaagse โtheevoorschriftenโ over o.a. waterkwaliteit, theezettemperaturen en trektijden. We hebben al bijna 30 jaar geleden ons eigen theepad gekozen en daar voelen we ons prima bij.
In onze theeschenkerij gebruiken we het prachtige kraanwater van Waterbedrijf Groningen, afkomstig van het grondwater van het Drents Plateau en het oppervlaktewater van de natuurbeschermde Drentse Aa. We brengen het aan de kook en gebruiken alleen dit borrelende, levendige, kokende water voor het opschenken van alle theesoorten, ook de groene en witte, eigenlijk zoals het al eeuwenlang gebeurd. Het doorkoken verlaagt het kalkgehalte in het water op een rustige en natuurlijke wijze, elke ochtend verwijderen we de nieuwe ketelsteen (afgezette kalk) uit onze waterketels.
De theeblaadjes kunnen wel tegen een stootje, tijdens de productie wordt de groene thee bijvoorbeeld al gestoomd of gewokt om het oxidatieproces te stoppen, en dan moet het de droogoven nog in.
Door het gebruik van kokend water is de extractie van stoffen uit de droge theeblaadjes vollediger. Zo kan er bijvoorbeeld een bittertje in sommige groene thee-infusies ontstaan. Indien u daar niet van houdt, dan kunt u de thee bijvoorbeeld iets korter laten trekken, want de trektijd van de thee mag u bij ons zelf bepalen. De tannines die het bittertje veroorzaken komen trager uit de theeblaadjes dan andere stoffen. Maar er zijn ook groene theesoorten die mild blijven, bijvoorbeeld een Sencha, die is niet bitter te krijgen.
Wij nodigen u graag uit zelf op avontuur te gaan, zelf te ontdekken wat het juiste theegerei is voor u, wat de manier van theezetten is die bij u past. Doe onderweg ideetjes op, kijk hoe anderen hun thee kiezen en bereiden. Laat u inspireren door iemand die al zijn of haar leven lang dezelfde aardewerken tokoname theepot gebruikt, zorgvuldig voorverwarmt en omspoelt, de wand doordrenkt van thee, of juist door degene die de voorkeur heeft voor flinterdun eierschaal-porselein waarin de kleur van de thee zo goed tot haar recht komt. Ontdek zelf of u het plezieriger vindt om thee los in de pot, in een filterzakje of in een metalen filter te gebruiken en hoe die verschillende zetwijzen de smaak van de thee beรฏnvloeden. Probeer theeรซn uit alle windstreken en experimenteer met wit, geel, groen, oolong, zwart en pu erh.
Speel ook eens met de watertemperaturen, ervaar of u het aroma prettig vindt van een thee bereid met een lagere temperatuur of juist de tannines onmisbaar vindt die vrijkomen bij hogere temperaturen, meer thee en langere trektijden. U kunt zelfs kijken of het beter bij u past om de thee door te laten koken zoals in Turkije of India. En mocht u de kans krijgen, laat u dan ook inspireren door de theeceremoniรซn van Japan, waarbij men een โdikkeโ of โdunneโ drank van tot poeder vermalen theeblaadjes tot zich neemt, of China, waarbij men met de diverse opgietingen de verschillende geur- en smaakpaletten van de thee vrij laat komen.
Kortomโฆ.. er ligt een (thee)wereld voor u open. Wij wensen u een fijne ontdekkingsreis!
Nawoordje
Laten we elkaar nou vooral niet veroordelen om de theezet-temperatuur die we gebruiken. Er is al zoveel gedoe in de wereld. Laten we al het geruzie, het stelling nemen, het opkomen voor je mening nou niet ook nog de theewereld binnenhalen. Er is zoveel moois om van te genieten, het is een prachtig natuurproduct, met tal van rituelen, gebruiken, gewoontes en culturele verschillen die de charme alleen maar verhogen. Enjoy, don’t destroy!
N.B. Bereidingstips op onze verpakkingen kunt u als uitgangspunt nemen, van waaruit u zelf verder kunt experimenteren.