Thee is een product dat veel vragen oproept, vragen waarop veel antwoorden worden gegeven.
Cafeïne
"Cafeïne of coffeïne, ook bekend onder de naam theïne, matheïne/mateïne en guaranine, is een alkaloïde die onder andere voorkomt in koffiebonen, thee, maté, guarana en cacaobonen. Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak. Het is een milde psychoactieve stof met een stimulerende werking." Zie verder Wikipedia.
Er wordt vaak gedacht dat bijvoorbeeld witte thee of groene thee geen cafeïne bevat. Dat is echter een misverstand. Sterker nog: In sommige studies wordt in witte thee de meeste cafeïne aangetroffen. Maar ook de theeplant-variëteit, het geplukte blad, de groei-omgeving en de productieomstandigheden (anders dan de mate van oxidatie) bepalen de cafeïne-concentratie. Bovendien is de manier waarop de thee wordt gezet ook zeer bepalend voor de uiteindelijke samenstelling van de infusie (de gezette thee): de verhouding thee/water, de grofte van de thee, de trektijd, of de thee in een zakje of los in de pot zit, etc.
Het lijkt er op dat gemiddeld genomen cafeïne in afnemende concentratie aanwezig is in: witte, zwarte, gele, oolong en groene thee. Alle soorten thee lijken meer cafeïne te bevatten dan het kruid Maté.
-
Determination of Caffeine Content in Tea and Maté Tea by using Different Methods - D. Komes*, D. Horžić, A. Belščak, K. Kovačević Ganič and A. Balj - Czech J. Food Sci. Vol. 27, 2009, Special Issue
-
Factors Affecting the Caffeine and Polyphenol Contents of Black and Green Tea Infusions - Conrad Astill,* Mark R. Birch, Clive Dacombe, Philip G. Humphrey, and Philip T. Martin - J. Agric. Food Chem. 2001, 49, 5340−5347
-
Caffeine Content of Brewed Teas - Jenna M. Chin, Michele L. Merves, Bruce A. Goldberger, Angela Sampson-Cone, and Edward J. Cone - Journal of Analytical Toxicology, Vol. 32, October 2008
-
Tentative identification, quantitation, and principal component analysis of green pu-erh, green, and white teas using UPLC/DAD/MS - Yang Zhao, Pei Chen, Longze Lin, J.M. Harnly, Liangli (Lucy) Yu, Zhangwan Li - Food Chemistry 126 (2011) 1269–1277
-
Distribution of Catechins, Theaflavins, Caffeine, and Theobromine in 77 Teas Consumed in the United States - Mendel Friedman, Soo-Yeun Kim, Sin-Jung Lee, Gyeong-Phil Han, Jae-Sook Han, Kap-Rang Lee and Nobuyuke Kozukue - Journal of Food Science
Volume 70, Issue 9, pages C550–C559, November 2005