Matcha, een woord dat afkomstig is uit het Japans, bestaat uit twee karakters: ‘Mat’ (抹) betekent vermalen en ‘Cha’ (茶) betekent thee. Letterlijk vertaald betekent matcha dus ‘gemalen thee’ of ‘poederthee’.
Matcha kent een breed palet aan toepassingen: het kan puur als thee worden genoten, maar ook gebruikt worden in o.a. lattes, smoothies, cocktails, ijs, sauzen, dressings, marinades en gebak. Daarnaast wordt matcha steeds vaker cosmetisch ingezet in maskers, scrubs en andere verzorgingsproducten.
We kennen Matcha natuurlijk vooral van de Japanse groene poederthee, die een centrale rol speelt in de Japanse theeceremonie en in een meer hedendaagse setting in Matcha Lattes. Maar van andere theesoorten en zelfs kruiden, specerijen en fruit kun je ook (thee)poeders maken, die je ook onderling kunt mengen tot verrassende matcha-melanges. En dat is precies waar we in het najaar van 2024 mee aan de gang gaan!
Matcha bereidingstips:
- Usucha (dunne thee): 2g Matcha op 70ml 75°C water, schuimend opkloppen (W-patroon) naar voorkeur.
- Koicha (dikke thee): 4g Matcha op 40ml 75°C water, goed roeren of kloppen (O-patroon).
- Matcha Latte: Koicha aanvullen met 200ml schuimend opgeklopte warme melk. Eventueel bestrooien met een klein beetje Matcha.
Pagina(s) gevonden: 1
Artikel 1 - 15 (van 15 artikelen)
Pagina(s) gevonden: 1
Artikel 1 - 15 (van 15 artikelen)